« Calorieverbruik op een (electrische) fiets»

Gepubliceerd op 09-06-2021

Tja, calorieën het blijft een puntje. 

We weten allemaal dat fietsen goed is voor de gezondheid, maar hoe zit dat nu met het aantal verbrande calorieën op een electrische fiets?
Is een e-bike wel net zo gezond als een gewone fiets? 

Calorieverbruik verschilt heel erg per persoon, maar het gemiddelde calorieverbruik met fietsen op een ebike ligt een stukje lager dan op een gewone fiets. Dit komt natuurlijk doordat je op een ebike geholpen wordt bij het trappen. Het fietsen op een ebike wordt dan ook als minder zwaar ervaren als fietsen op een normale fiets.

Het uiteindelijke aantal calorieën die je kan verbranden ligt vooral aan de snelheid en de gekozen ondersteuningsstand. Als u op een lage ondersteuningsstand fiets verbrand u ongeveer 250 calorieën per 10km. Gebruikt u een hoge ondersteuningsstand dan worden dat er ongeveer 150 per 10km. Want logisch, hoe meer hulp, hoe minder hard u zelf hoeft te trappen-hoe minder calorieën u verbruikt.

Maar aan de andere kant, e-bikers fietsen gemiddeld langer dan mensen op een gewone fiets. Omdat het trappen fysiek minder zwaar is dan op een gewone fiets geniet je sneller van het actief bezig zijn voor een langere tijd. Met andere woorden, doordat het fietsen gemakkelijker gaat is het ook leuker. Eigenaars van electrische fietsen zijn over het algemeen sneller geneigd de fiets te pakken ipv de auto, wat dan uiteindelijk weer leidt tot meer totale beweging. Ook zijn de fietstochten vaak langer en kan het uiteindelijke verbrandingsproces langer zijn dan op een gewone fiets.

Als je dus het totaal aan verbrande calorieën tijdens het fietsen vergelijkt tussen een e-bike en gewone fiets verschilt dit ongeveer 35 calorieën per uur. Op een e-bike verbrand je gemiddeld minder calorieën dan op een normale fiets, maar op een e-bike worden de calorieën wel gemakkelijker verbrand.
Uiteindelijk is het fietsen op een e-bike net zo gezond of zelfs gezonder voor uw gezondheid dan op een normale fiets. Een electrische fiets zorgt er namelijk voor dat u meer plezier haalt uit het fietsen en u vaker de fiets zult nemen in plaats van de auto. Zo verbrand u op langere termijn meer calorieën en draagt u ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu!

Veel e-bike eigenaren krijgen over het algemeen ook meer dagelijkse beweging omdat ze de e-bike voor woon-werkverkeer gebruiken. Gebruikt u regelmatig de auto of het OV? Laat u dan eens informeren naar de mogelijkheden van een e-bike voor uw woon-werkverkeer. Een hartstikke goed idee!

calorieen-op-de-fiets-1623231249.jpg